dijous, 11 de desembre del 2008

PUIGSACALM
BISAURA - OSONA/GARROTXA

Les rodalies del Puigsacalm ofereixen estampes bucòliques entre Osona i la Garrotxa.
A poc a poc, la bicicleta de muntanya ve definint alguns itineraris que esdevenen “clàssics”. Un d’aquests, per l’atractiu del paisatge, la varietat del recorregut i la dificultat, és l’ascens al Puigsacalm (1.515 m) des de Vidrà. És una de les rutes circulars més belles del nostre país que permet ascendir a una talaia excepcional sobre la Garrotxa, la plana de Vic i els Pirineus orientals. Llàstima que el recent arranjament de la pista de Ciuret li ha tret un xic d’encant.

Accés: arribem a Vidrà des de Sant Quirze de Besora per la ctra. BP-5227.

Horari: 2:30-4 h

Recorregut: 24,5 km

Dificultat: mitjana-alta. En el tram final, és un repte aconseguir pedalar per les pastures i superar els diferents obstacles fins al cim. El descens fins a la font Tornadissa posarà a prova els nostres frens.

Desnivell: 720 m

Època aconsellable: tot l’any, però molt especialment a la tardor quan la fageda “crema”. No oblideu omplir els bidons per afrontar l’ascens.

Bibliografia i cartografia:
Puigsacalm – Bellmunt. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina i Geoestel, 2003.
Portell, J.; Sesén, L. Catalunya en bicicleta de muntanya-2. Serralades Prelitorals i planes interiors. Ed. Pòrtic, 1997.

Descripció de l’itinerari: des de la casa de la vila de Vidrà iniciem la pedalada. Passem enfront de la magnífica casa pairal del Cavaller, deixem l’accés al càmping a la dreta (0,520 km) i fem un curt descens. Superat el riu Ges, ens desviem a l’esquerra, iniciem un tram engorjat en direcció a Ciuret i deixem la pista del mas Casademunt a la dreta. Passem la masia de les Escanes (2,400 km) i deixem el camí de Milany a l’esquerra. Arribem a Ciuret (5,950 m). Continuem ascendint i deixem el trencall (7,250 km) del mas Collfred a l’esquerra. Superem el coll de Ciuret (8,500 km), on deixem 2 trencalls a l’esquerra: el 1r en el coll mateix i el 2n al cap de 300 m. Quan als nostres peus veiem la masia de Platraver, prenem un sender molt marcat a la dreta que manté l’altitud (9,600 km). El camí es perd en els prats de pastura, però, com a referència, cal anar a buscar sempre el punt contrari del punt d’accés. Enllacem amb una pista en mal estat que prenem a la dreta fins al coll de Manter (11,700 km). A l’esquerra enllacem amb el camí que puja de la collada de Bracons fins al cim del Puigsacalm (13,350 km). Desfem el camí fins als plans de Manter, on trenquem a l’esquerra cap a la font Tornadissa (14,600 km). Seguim el camí dins el bosc i als 200 m davallem per un camí a la dreta. Passem Sant Bartomeu de Covildases (16,600 km) i atenyem el Ges i Vidrà.

Joan Portell Rifà

[versió imprimible]

EL PANTÀ DE BOADELLA
DARNIUS – ALT EMPORDÀ


Vorejant l'embassament de boadella amb el massís de les Salines al fons.

Itinerari circular per l'antic comtat de Darnius, que recorre paratges força desconeguts per molts. Des dels racons més bonics de l'embassament de Baodella als frondosos boscos d'alzines sureres que hi ha al peu del massís de les Salines. Assequible a la
gran majoria de ciclistes.

Longitud: 20,5 Km

Desnivell 250 m

Horari: 2 – 2:30 h

Dificultat: baixa; bones pistes i carretera sense rampes fortes

Aigua: fonts de la Placeta (sortida), del Carme i de Maçanet de Cabrenys.

Època aconsellable: tot l'any

Punt de partida: Darnius, accesible des de Figueres al N per la N-II i, a l'esquerra, per
la GI-502.


Maçanet de Cabrenys marca el punt de retorn de la volta. A sobre, el roc de Frausa, sostre de l'Empordà.

Descripció de l’itinerari:
Des de la Placeta de Darnius (193 m) s'agafa el carrer Major fins a la carretera de Maçanet de Cabrenys. Cal seguir-la uns metres a l'esquerra fins a la desviasió a la dreta cap al Club Nàutic de Darnius. Abans d'arribar-hi s'obre una bonica vista sobre el pantà de Boadella i poc després, en una cruïlla, cal tombar a la dreta direcció el molí d'en Robert. Pista en bon estat que entre alzines envolta el marge N de l'embassament i deixa a l'esquerra diversos baixadors que permeten pedalar fins arran d'aigua. Cal anar siguint la indicació de molí d'en Robert i deixar el pantà per endinsar- nos en una angosta torrentera on es troba el magnífic hostal rehabilitat "La Central". La pista es deteriora en uns revolts de pujada feixuga per un bosc d'alzines sureres. Al Km 9,3 hi ha una cruïlla molt marcada on deixarem l'indicaor del molí d'en Robert per seguir pujant a la dreta. Aquesta pista, coincident am el GR-11, comença a planejar i permet contemplar el cada cop més proper massís de les Salines enfront, fins arribar a Maçanet de Cabrenys (370 m. Km 12). Tornem a Darnius per la carretera asfaltada, de poc trànsit i molt ombrívola. A uns 1.100 m de Maçanet trobem, a l'esquerra, al font del Carme, i circulem xino-xano fins al punt de partida.

Oriol Guasch

calendari